Известие

Collapse
No announcement yet.

Реле Клаксон

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Не можах да се ориентирам, кое е конектор B пин 10. Там е истинска джунгла от кабели, не видях означен конектор В.
    Но ми хрумна да импровизирам и откачих буксите и на двете пищялки и, о, изненада - релето започна да си цъка с натискането на волана. Кабелите не съм пипал. Сега как ще предложите да продължа?
    Alfa 156 1,8 TS 2001

Comment

Щом при откачени кабели от пищялките релето цъка и не гори предпазителят, много вероятно е да имаш дефектирала пищялка (не е невъзможно и двете да са дали фира, но е по-малко вероятно). Така че закачайки ги една по една и следейки кога гори предпазителя, ще установиш коя от двете е проблемната.

И друго........сигурен ли си, че предпазителят за клаксона който ти гори(F 4) е 15 амперов?

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

Вече ги закачах една по-една, но и в двата случая горя предпазителя. Предполагам, че съм случил карък - и двете да са умрели едновременно. Всъщност едната сработи няколко пъти, сега и двете изгарят предпазителя от първо натискане, преди да успее да свирне.
        Почти съм сигурен, че е предпазителят за клаксона. Даже сложих 25 амперов, но е някакъв фалшив и визуално има същото сечение с 3 амперов. Изхабих цяло блистерче, като ги сменях.
        Изглежда ми като повредени свирки. На тях има ли какво да им се човърка/поправя? Или да търся други/нови?
        Alfa 156 1,8 TS 2001

Comment

Не съм ги разглобявал, но принципно вътре има по една бобина, която дефектира като в резултат от прегряване се нарушава изолацията между намотките и така те дават накъсо. В резултат на това работният ток през пищялките става много голям и предпазителят гори. Ако успееш да ги разглобиш и пренавиеш въпросните бобини, ще решиш проблема. Но не знам дали си струва труда.
          Добре е преди всичко да си сигурен, че въпросният предпазител е наистина за ток по-голям или равен на 15 А. В противен случай, примерно ако предпазителят е някакво менте и реално е 5 или 10 амперов, може да гори и с изправни пищялки.

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

Благодаря, колега за ценните съвети. Струва ми се вече съм на крачка от решаването на проблема. Първ ще взема истински предпазител, и ако не заработят ще търся нови пищялки.
            Alfa 156 1,8 TS 2001

Comment

Здравейте.
              Да се включа и аз по темата с клаксоните...
              Някой знае ли къде се намира релето и предпазитела на 164?
              Под таблото доколкото видях не са?
              Благодаря и поздрави.
              Alfa 164 T.S.
              JEEP Grand Cheroke 4,7
              Alfa 147 1.6 T.S.

Comment

Колегата ecotronic се оказа напълно прав. Още с първото си предположение. По-нататък аз го подведох неволно, защото не забелязах проблема. Едва вчера забелязах, ме зъбното колелце на фаровете е затиснало кабела към клаксона към гредата на шасито и прави късо. С ръка да го сложа там няма да се получи сигурно, но дяволът си няма друга работа. Добре, че не стана по-голяма беля...
                Благодаря колега. Шестица от мен за познанията и отзивчивостта! Да си жив и здрав!
                Last edited by zihni; d.m.y г., 08:23.
                Alfa 156 1,8 TS 2001

Comment

Working...
                X